MAIDO KULTUR

- Maido lanserar nya företag och nya lösningar på nya marknader -

Förstasidan

Kultur

Motor

Näringsliv

International News

 

Kontakt

Adress:
Silkeborgsg 30
164 48 Kista

E-post: info@maido.se

Tel: 08-751 94 90

 

Strindberg som förste älskare – elektriskt bakom scen   

Fordringsägare skrevs av August Strindberg, säkert med tanke på hans passionerade kärlek till Siri von Essen. Han vänder ut och in på henne i pjäsen, dissekerar henne, och i samma process delar han sig själv i två personer, den virile före detta mannen och den toffelartade nuvarande. Stadsteaterns uppsättning har gjort det mesta av extremerna, och satt upp ett ekivokt och 

översvallande drama. Vissa kritiker blev upprörda- det är ju nästan larvigt, får man behandla en nationalskald så? Många tyckte det var skönt att man dammat av Strindberg och gjort ett roligt, spännande nutidsdrama av hans pjäs.

Uppsättningen följdes från första början av författaren Catharina Söderbergh och fotografen tillika kompositören Henrik Rambe, vilket resulterat i boken Fordringsägare. I bild och text får läsaren följa hur skådespelarna arbetar sig in i materialet. Helena Bergström har ett drygt arbete i att axla manteln Tekla, en stark och självcentrerad kvinna, med ett eget liv son hon inte vill ge avkall på ens under förenad attack från sina två äkta män, den nuvarande och den före detta. Kjell Bergkvist ska lever sig väl in i att vara dryg och otrevlig, men med ett sårat hjärta innerst inne. Philip Zandén, i sin dubbla roll som regissör och toffel, arbetar med det fysiska uttrycket för sin roll, och linkar och studsar om vart annat.

Även kompositörens och rekvisitörens arbete följs. Scenen är en skärgårdsidyll, där det badas och slängs våta kläder. Detta ackompanjeras av piano och pikanta måsskrin.

64 sidor, 176 bilder i svartvitt.

Pris: 100 kr

Enklast och snabbast får du boken genom att sätta in 100 kr + 40 kr för frakt inom Sverige på pg 25 40 42-5. Skriv tydligt namn och adress dit vi ska skicka boken.

Maido  Silkeborgsg 30 164 48 Kista E-post: info@maido.se Tel: 08-751 94 90